Pannon Falap-lemez Kft.   •   2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 7.   •   Telefon: +36 23 313-180
f
Pannon Falap-Lemez Kft

Pannon Falap-Lemez Kft
2051 BIATORBÁGY, TORMÁSRÉT U. 7.
+36 23 313-180

Óriási kereslet - Áruhiány - Emelkedő árak, a faipar jelenlegi helyzete

2021.06.03.

Óriási kereslet - Áruhiány - Emelkedő árak, a faipar jelenlegi helyzete

A faipar, építőipar, bútoripar szereplői az elmúlt hónapokban – és nem tudjuk, hogy meddig – beszerzési problémákat, megnövekedett szállítási határidőket, jelentősen emelkedő árakat tapasztalhatnak a piacon.

Az áremelkedést világpiaci folyamatok mozgatják, a farönk ára hétről hétre folyamatosan emelkedik, ami hatással van az általunk is forgalmazott termékek árának emelkedésére. A beszállítók is egyaránt az emelkedő árról, sőt az óriási kereslet miatt már egyre inkább farönk hiányról is panaszkodnak.

Ennek következménye, hogy az építési faanyag ára is nagymértékben emelkedett, gyakorlatilag megduplázódott az év eleje óta eltelt 5 hónapban. Az alábbi ábrán jól látható, hogy a fontosabb nyersanyagok közül ez a termék volt az, amely a leginkább drágult.

 

 

Több folyamat együttes hatásának köszönhető, hogy így felértékelődött a faanyag

Elsődlegesen a covid miatt utazni képtelen emberek, a megtakarításaikat a ház-és lakásfelújításra fordították, és nem csak az USA-ban, ahol minden eddiginél komolyabb faanyag felvásárlás tapasztalható az európai piacról, hanem az egész fejlett világban.

Az USA-ban a faanyag iránti keresletet még fokozták a gazdaságélénkítő intézkedések, illetve a járványhelyzet tömegeket ösztönzött arra, hogy a zsúfolt belvárosokból elinduljanak a kertvárosok irányába, ahol jellemzően nagy faanyag-igényű házakat építenek.

Ezen kívül az áremelkedések és áruhiányok miatt pánikvásárlás is tapasztalható. Mivel nehéz tervezni, a készletezés, az áruk korlátozott visszatartása jellemző a gyártókra, és a kis- és nagykereskedőkre is.

Ismert az is, hogy Oroszország korlátozásokat léptetett életbe az erdeikből kitermelt fa nyersanyagok exportját illetően, ami évente 15 millió m3 faanyagot jelent és ez is befolyásolja a világpiacokat.

Hogyan hat a nemzetközi fapiac a hazai folyamatokra?

Magyarország a faipari világpiacnak egy nagyon kicsi szereplője, de a világgazdasági trendek minket is jelentősen befolyásolnak, mivel az alapanyagok nagyrészt importból származnak. A tendencia nálunk is hasonló: a pandémia alatt megnőtt a ház- lakás-felújítási és építési kedv és ezt a kormány gazdasági intézkedései még erősítették.

Nehéz most tervszerűen gazdálkodni, az "áruhiány – magas kereslet" ellentmondása miatt.

A pandémiás helyzet rendeződésével valószínűleg helyre áll a faipari kereslet-kínálat egyensúlya, dehogy mikor, az megjósolhatatlan.

 

 

 

 

 

 

 

Óriási kereslet - Áruhiány - Emelkedő árak, a faipar jelenlegi helyzete

További cikkek:

-
Év végi nyitvatartásunk
2020.12.18.
KATTINTSON A KÉPRE!
-
Elkészült az új bemutatóállványunk
2019.09.12.
Új bemutatóállvány új termékekkel

Rétegelt lemezek, fa lap-lemezek, MDF lapok, OSB

• Pannon Falap-Lemez Kft © Minden jog fenntartva. • Honlapkészítés, weboldal készítés