Rétegelt lemez

  •   Pannon Falap-lemez Kft.   •   2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 7.   •   Telefon: +36 23 313-180
f
Pannon Falap-Lemez Kft

Pannon Falap-Lemez Kft
2051 BIATORBÁGY, TORMÁSRÉT U. 7.
+36 23 313-180

Rétegelt lemez

A Pannon Falap-Lemez Kft által forgalmazott rétegelt lemezek hámozott furnérokból, keresztirányú furnérterítéssel készült falapok. Rétegelt lemezeink elérhetők többféle felépítésben, méretben és minőségben.

A rétegelt lemez /furnérlemez/ olcsóbb a tömörfa anyagoknál, népszerű asztalos és barkács alapanyag, széles körű felhasználást tesz lehetővé. Az egyik leggyakoribb termék amit faanyagból feldolgozás során létrehoznak. Szilárdsága a hosszúsága és szélessége mentén csaknem egyforma. A rétegelt lemez olcsó és könnyen megmunkálható. A fánál nagyobb szilárdsága miatt is kedvelt alapanyag.

A rétegelt lemez ragasztással kerül kialakításra a faanyag hámozásos, késeléses eljárással készített rétegeiből. Rugalmasságát és szívósságát az adja, hogy az egymást követő rétegek száliránya egymásra merőleges.


A rétegelt lemez hámozott furnérokból, keresztirányú furnérterítéssel készült falap. A gyártás során az előkészített és megtisztított farönköket hámozzák. Az így nyert furnérokat 8 %-os nedvesség tartalomra leszárítják és akklimatizálás után (4-8 nap) ragasztó hozzáadásával keresztirányban a kívánt vastagság eléréséhez megfelelő számban összeforgatják. A ragasztási folyamat a hőprésben érik teljessé, ahol 130-140 Cо–on a lemezeket összepréselik. Végső formáját a termék a méretrevágás és csiszolás után nyeri el.

A rétegelt lemez faalapú termék, ezért a nedvességtartalom ingadozásának következtében a lapok mérettartása változik, síktól eltérő deformálódása előfordulhat. Ezen kellemetlen hatások csökkentése érdekében ajánlatos a lemezek felhasználás előtti akklimatizálása. Tartózkodjunk a szélsőséges (túl magas ill. túl alacsony) páratartalommal rendelkező vagy nagy páratartalom-ingadozásnak kitett helyiségekben történő felhasználásától. A lemezek nedvességtartalma szállítás, raktározás során 10-14 %.

A felület a fa strukturális képét visszatükrözi, álgeszt, színeltérés előfordulhat.

A lemezeket vízszintes állapotban, min 3 helyen, egyenlő távolságban alátámasztva, fedett, zárt helyen kell tárolni. A függőlegesen tárolt lemezek vetemedhetnek.

Megmunkálás:   
A lemezek megmunkálására a faiparban általánosan használt gépek, szerszámok alkalmasak.
Elővágóval rendelkező fűrészgépek, keményfémbetétes, nagy fordulatszámú vágó–fúró szerszámok javítják a megmunkálás minőségét.

FIGYELEM:
A falemezek gyúlékonyak. Tilos a terméket közvetlen nyílt láng, erős sugárzó hő hatásának kitenni! Kemény tárgyak a felületen maradandó sérüléseket okozhatnak. Koncentrált savak károsítják a terméket.

A rétegelt lemez vetemedhet. A vetemedés nem képezi reklamáció alapját.

A termék komposztálható vagy ártalmatlanítható hulladéklerakó helyen. A táblákat komposztálás előtt fel kell aprítani.

Minimum 700 °C égési hőmérséklet esetén a bevonat nélküli, fenolgyanta- vagy melaminbevonatos vagy hagyományos festékkel lefestett rétegelt lemezek nem termelnek több káros égési gázt, mint a normál fa elégetése. Magasabb sűrűségének köszönhetően a rétegelt lemez fűtőértéke magasabb, mint a tömörfáé.

Rétegelt lemez

• Pannon Falap-Lemez Kft © Minden jog fenntartva. • Honlapkészítés